Spirituele kinderen zijn kinderen die van nature lijken te weten dat er een liefdevolle, hogere kracht is. Deze kinderen stellen dan ook vaak veel en ingewikkelde vragen. De laatste jaren is het aantal zielen dat incarneert als “spiritueel kind” toegenomen. Spirituele kinderen zijn zielen die al vele malen vaker geïncarneerd zijn en zich hierdoor bewuster lijken te zijn van een andere wereld. De wereld waar ze leven als ze geen menselijke incarnatie hebben. Ze realiseren zich dat ze wel op deze planeet zijn, maar niet van deze planeet komen.

Oude zielen bestaan niet (jonge zielen ook niet)

Alhoewel dit gebruikelijk is om dit te denken, is “tijd” een menselijk concept. Een ziel is tijdloos en kan hierdoor niet jong of oud zijn. Als er gesproken wordt over een oude ziel, dan hebben we het eigenlijk over een ziel die al vele incarnaties heeft gehad en hierdoor veel heeft kunnen leren over zichzelf. Spirituele kinderen hebben een hunkering naar waarheid, vrede en harmonie. Eenmaal aangekomen op aarde, komen ze in conflict met deze waarden. Het kind gaat struggelen en kan veel moeite hebben met wat het leven van hem vraagt.

Mijn ervaring is dat mijn kind heel veel baat heeft met een spiritueel georiënteerde opvoeding. Ik vind het belangrijk dat hij veerkrachtig opgroeit, sympathie heeft voor andere mensen en dieren, een gevoel heeft van verbondenheid en dat hij leert om controle te hebben over zijn emoties, dankbaar te zijn en gelukkig.

Als dit iets is wat jij ook voor je kind wenst, overweeg dan een spiritueel georiënteerde opvoeding. Spirituele kinderen hebben een ontzettende honger naar antwoorden op belangrijke levensvragen. Ze weten intuïtief dat er op aarde kosmische wetten gelden vanuit een hogere bron. Het woord dat we geven aan deze hogere bron kan zijn Universum, Spirit, Kosmos, God, Schepper, Divine of een ander woord dat een Goddelijke aanwezigheid representeert.

Vijf tips om je kind spiritualiteit aan te moedigen

1. Merk de spirituele vragen van je kind(eren) op en stimuleer doorvragen.

Elk kind komt in een “waarom” fase. Dat is vrij normaal. Sommige kinderen zijn snel tevreden met een antwoord. Spirituele kinderen zullen dat minder snel zijn. Ze willen alles helemaal tot in het detail weten. Wat vooral belangrijk is, is om de spirituele vragen te herkennen:

 • Waar kom ik vandaan?
 • Hoe worden baby’s geboren?
 • Wat gebeurt er als je doodgaat?
 • Waarom gebeuren er slechte dingen met goede mensen? En goede dingen met slechte mensen?
 • Waarom ben ik hier? Wat kom ik hier op aarde doen?
 • Wie heeft de aarde gemaakt? En het Universum, de sterren, de maan?
 • Wie was ik in een vorig leven? Wie waren papa, mama, oma in een vorig leven?
 • Waarom eten mensen vlees?
 • Waarom worden de vissen in de zee wel opgegeten en in de vijver niet?
 • Kan een boom pijn hebben?
 • Bestaat de hemel? Hoe ziet het er daar uit?
 • Waarom vinden andere kinderen mij anders?
 • Waarom voel ik mezelf anders dan andere kinderen?
 • Als God, de Bron, het Universum, de Divine bestaat en van ons houdt, waarom is er dan zoveel ruzie, oorlog en armoede?

  Tip: Je kunt kinderen al op jonge leeftijd het verschil leren tussen ziel, ego, Hogere Zelf, lagere zelf, het Universum en de wereld. Als jij als ouder normaal doet over deze onderwerpen, zullen zij dit ook normaal gaan vinden.

  Stimuleer vragen stellen! Dit kun je doen door in ieder geval te voorkomen dat je antwoorden geeft in de trant van “Ik weet het niet” of “Dat weet niemand”. Het is belangrijk om kinderen te leren doorvragen. Moedig kinderen aan en geef ze niet het gevoel dat het raar is om vragen te stellen. Dit zal ze later alleen maar ten goede komen. Nieuwsgierigheid speelt een belangrijke rol bij het leren, volgens onderzoek van Von Stumm et al, 2011. Ook blijkt uit onderzoek dat nieuwsgierige kinderen een krachtigere start kunnen maken en het over het algemeen beter doen in het leven.

  2. Moedig de spirituele activiteiten voor je kind aan

  Het beste is om hiermee te beginnen vanaf drie jaar. Vanaf deze leeftijd wordt het energiepatroon van het gedrag van kinderen meer geankerd. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kinderen en vaak volgen ze wat de ouders doen.

  Wanneer je je kind een meer spiritueel georiënteerde opvoeding wilt geven, geef hierin dan het goede voorbeeld. Zo zijn er op het spirituele pad enkele belangrijke onderdelen, waaronder meditatie. Leer je kind op een leuke, speelse manier mediteren. Dit kan door je kind bewust te maken van zijn of haar adem of lichaam. Doe dit samen! Je kunt ook zelf yoga gaan doen en een mat voor je kind naast je leggen. Je kunt samen muziek maken en dit combineren met leuke mantra’s of liedjes. Wat ik zelf ook doe, is mijn kind leren om liefdesenergie te sturen naar mensen die liefde nodig hebben. Ook stimuleer ik zijn zelfgenezend vermogen. Wanneer hij valt of zichzelf stoot (onschuldig), stuurt hij eerst licht uit zijn handen naar de pijn.

  De essentie van alle spirituele activiteiten is dat het kind van jongs af aan leert om verbinding te maken met zijn innerlijke ik. Deze “ik” bestaat uit energie. Yoga, meditatie, mantra’s zingen, dansen, kinder-prayers, energieoefeningen, altaartjes maken en de natuur ingaan, kunnen kinderen helpen om hier meer feeling mee te krijgen. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het implementeren van spirituele activiteiten. Hierdoor breng je je kind terug naar de essentie en wakker je een natuurlijke interesse aan om de wereld en de maatschappij een betere plek te maken.

  3. Baseer je affectie en consequentie op waardes die in lijn zijn met de spirituele waardes van onvoorwaardelijke liefde.

  Uitgangspunt van het spirituele pad is “Wat je zaait, zul je oogsten”. Zorg dat je tijdens het opvoeden in verbinding bent met datgene wat je preacht. In de oude opvoedmodellen waren het straf- en beloningsmodel erg populair geweest.

  Het straf- en beloningsopvoedprincipe komt van de Amerikaanse psycholoog Skinner. Achteraf blijkt dit model toch niet zo effectief te zijn.

  Voor de huidig geïncarneerde zielen passen oude manieren, methodes en technieken niet meer. Overweeg daarom andere manier van corrigeren. Wat je je kind met een straf- en beloningsmodel leert, is dat het alleen liefde krijgt als het zich goed gedraagt en straf wanneer het zich misdraagt. Hiermee stimuleer je onbedoeld de dualiteit in een kind, in plaats van de eenheid en onvoorwaardelijke liefde.

  4. Kinderen zijn wijs.

  Spirituele kinderen kunnen heel wijs zijn. Wijs en slim zijn twee verschillende vormen van intelligentie. Wijsheid is verbonden met een grotere realiteit. Hierdoor kunnen spirituele kinderen jou als ouder adviezen geven die niet overeen lijken te komen met de leeftijd van je kind. Probeer hier open voor te staan en voorkom negatieve stempels zoals “wijsneus”, “betweter”, etc.

  Kinderen kunnen dienen als grote leraren. Voor spirituele kinderen is het niet ongebruikelijk dat ze vaker geïncarneerd zijn op aarde dan een van de of beide ouders. De wijsheid die deze kinderen hebben ontwikkeld in hun vorige levens, hebben ze meegenomen naar hun huidige leven.

  De ziel van een spiritueel kind kent en weet net zoveel, al dan niet meer dan een van de of beide ouders. Het enige verschil is dat deze kinderen nog niet zo veel controle hebben over hun lichamelijke functies. Maar dat zegt iets over het level van hun bewustzijn – datgene wat ze werkelijk zijn.

  5. Zorg ervoor dat je verbonden bent met spirituele community’s.

  Voor een kind is het belangrijk om vriendjes en vriendinnetjes te hebben die ongeveer dezelfde normen en waarden in hun opvoeding meekrijgen als hijzelf. Als school hier niet de aangewezen plek voor is, zoek dan naar gelijkgestemde ouders met kinderen. Hierdoor worden spirituele kinderen gestimuleerd om hun eigen identiteit te accepteren en voelen ze zich welkom op deze planeet.

  Uit vele onderzoeken weten we ondertussen dat eenzaamheid onder jongeren een serieus zorgelijk probleem is. Maar uit onderzoek blijkt ook dat 56% van de ouders met kinderen onder de 5 jaar zich eenzaam kan voelen.

  De manier waarop je je als ouder voelt, heeft invloed op hoe je reageert op je kind en de opvoeding in het algemeen. Dit benadrukt het belang van het zoeken naar mensen die ongeveer op dezelfde manier in het leven staan als jij.

  Heeft dit artikel een positieve bijdrage gehad voor jou? Deel het dan via de social media buttons.

  Vijf manieren om je spirituele kind op te voeden

  February 11, 2023

  blog home

  Spiritueel Ouderschap

  Ishtara Araminta

  Share

  Auteur | Zelf-Realisatie teacher | Spirituele Mentor

  Ishtara Araminta

  "Awaken Divine Love in Your Heart & Find Soul Level Happiness"